Partnerschappen
Partnerschappen
De activiteiten van Janssen in België strekken zich uit over verschillende domeinen. Onderzoek en ontwikkeling, het opzetten van klinische studies, productie en distributie, het toegankelijk maken van onze behandelingen en het verbeteren van de zorg, … Elke stap van de waardeketen hebben we in huis. Dat vertaalt zich op het terrein in tal van partnerschappen en een continue dialoog.
Onze strategische samenwerkingen en partnerschappen binnen het Life Sciences ecosysteem zijn gericht op continue innovatie in België. We werken samen met universiteiten, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen, nemen deel aan publiek-private samenwerkingen en stimuleren innovatieve start-ups en scale-ups. Verder gaan we ook in dialoog met zorgprofessionals, overheden en beleidsmakers om onze innovaties tot bij de patiënt te brengen en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te garanderen.
Samen met al deze actoren werken we samen rond diverse thema’s zoals het vroeg vertalen of ondersteunen van innovatieve ideeën naar start-ups, het stimuleren van nieuwe therapeutische ontwikkelingen zoals cel- en gentherapie en de voorbereiding op bepaalde belangrijke evoluties zoals thuiszorg. We bekijken technologische ontwikkelingen zoals wearables en apps om patiënten beter vanop afstand op te volgen. Door de toenemende digitalisering in het zorgproces zijn we steeds beter in staat om informatie inzichtelijk te maken. Denk hierbij aan de interpretatie van persoonlijke gezondheidsgegevens die ervoor zorgt dat we ziektes vroeger kunnen detecteren. Op basis van kunstmatige intelligentie kunnen we bovendien ook grote tendensen vaststellen. Dit is een belangrijke evolutie die zal leiden tot nog betere preventie en vroegtijdige detectie, gerichtere diagnostiek en gepersonaliseerde behandelingen. Kortom: de wetenschappelijke en technologische vooruitgang vergt aanpassingen van het systeem en het is onze opdracht om deze omwenteling samen met andere actoren binnen het zorgstelsel waar te maken.
Naast het werken aan concrete oplossingen voor de gezondheidszorg werken we intensief samen met andere bedrijven, NGO’s, overheden en scholen aan brede maatschappelijke thema’s. Een van die thema’s is meisjes in STEM (‘Science, Technology, Engineering & Mathmatics’), waar we in een breed consortium genaamd ‘Das Geniaal’ onze krachten bundelen. In dit consortium zitten achttien Belgische bedrijven en organisaties die kinderen en jongeren tussen tien en veertien jaar oud willen inspireren rond STEM. Ze laten kinderen, ouders en leerkrachten kennismaken met echte ‘STEM-helden’: mensen die een STEM beroep uitoefenen en jongeren inspireren.
Partnerschappen doorheen de gehele waardeketen
Bij Janssen zijn we ervan overtuigd dat samenwerking de sleutel is tot het oplossen van al deze toekomstige uitdagingen. Als wereldwijd gezondheidsbedrijf zijn we er trots op een belangrijk deel uit te maken van het Belgische Life Sciences ecosysteem waarin elke speler zijn eigen en unieke rol heeft. Ons land wordt vaak als pharma valley omschreven, omdat ze ondanks haar bescheiden grootte wel de volledige biofarmaceutische waardeketen huisvest, onder meer dankzij de aanwezigheid van bedrijven zoals Janssen. Dit maakt van België een voorloper op het gebied van innovatie. Recent werd dit nog bevestigd in het kader van het European Innovation Scoreboard 2021, waar België als één van dé Innovation Leaders werd bekroond.1 Volgens dit rapport zijn twee van de belangrijke verklaringen het aantrekken van (buitenlands) talent en de hoge investeringsgraad in R&D. Het is cruciaal dat we als land innovatie blijven ondersteunen én aantrekken zodat we onze leidende rol binnen de Europese Unie kunnen behouden.
Binnen het sterke Life Sciences ecosysteem is er een grote verscheidenheid aan publieke en private partijen aanwezig om mee samen te werken. Denk aan artsen en zorgverleners, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, universiteiten, onderzoeksinstellingen, start-ups en scale-ups, gevestigde bedrijven, overheden en beleidsmakers. Janssen heeft als ambitie om over de ganse waardeketen duurzame relaties met haar partners te behouden en verder uit te bouwen. Om een relevante bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van patiënten en de veerkracht van onze samenleving als geheel, gaan we actief op zoek naar deze partnerschappen en investeren wij stevig in het hoogwaardige Belgische ecosysteem. Samen denken we na over de manieren hoe we in de toekomst innovatieve oplossingen of nieuwe technieken kunnen inzetten doorheen het hele productieproces, van laboratorium tot de patiënt. Wij doen dat om tot een weerbare en efficiënte gezondheidszorg te komen. Dit is de kern van onze visie en we doen dit op verschillende manieren.
Onze samenwerking met academische instellingen
Een cruciaal onderdeel van ons innovatiemodel is de nauwe samenwerking met academische ziekenhuizen, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Met verschillende van deze partners hebben we innovatiecharters ondertekend. Een innovatiecharter is onderdeel van een initiatief om meer kennis en expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en innovatieve ontwikkelingen sneller tot bij de patiënt te brengen. Zo blijven we inzetten op innovatie in de opzet en uitvoering van klinische studies, stimuleren we onderzoek naar kanker en nanomedicijnen, zetten we in op slimme productiemethoden en hanteren we data sciences en artificiële intelligentie binnen het wetenschappelijk onderzoek om zo onder andere het zorgpad van de patiënt te verbeteren.
“Om tot de beste uitkomsten te komen hebben we elkaar nodig. We zijn allemaal elementen van één grote puzzel."
Werner Verbiest
Strategic Alliance Manager
Precisiegeneeskunde bevorderen door samenwerking
Precisiegeneeskunde bevorderen door samenwerking
Samen met imec, een innovatieve R&D-hub gespecialiseerd in nano- en digitale strategieën, hebben we een strategisch partnerschap afgesloten rondom precisiegeneeskunde. We onderzoeken hoe nano-elektronica – bestaande uit zeer kleine onderdelen zoals bijvoorbeeld chips en sensoren – de ontwikkeling van oplossingen binnen dit domein kan versnellen. Zo kan nano-elektronica een cruciale rol spelen om bestaande apparatuur zoals micro- en spectroscopen te verkleinen zonder in te boeten op kwaliteit. Met behulp van chips en biosensoren zou men ook bestaande labo-functionaliteiten zoals bloedanalyse ontzettend kunnen versnellen om zo patiënten sneller te kunnen helpen. Precisiegeneeskunde tracht ziekten sneller te intercepteren of zelfs te voorkomen en focust zich hierbij op zeer gerichte diagnostiek in een vroeg stadium. Dit kadert met andere woorden in de huidige trend naar meer gepersonaliseerde geneeskunde: behandelingen volledig op maat van de patiënt.
PH HUMAN App
PH HUMAN App
Mensen met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) worden dagelijks geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen (zoals plotse kortademigheid), helaas nog verergerd door de COVID-19 pandemie. Door de PH HUMAN-app, ontwikkeld door Janssen, wordt passende zorg op afstand mogelijk, waardoor patiënten gepersonaliseerde zorg kunnen ontvangen wanneer zij dat nodig hebben. Zelfs in hun veilige thuisomgeving! Patiënten registreren symptomen, informatie over hun levensstijl en levenskwaliteit en kunnen dit dan delen met hun zorgverleners om de consultaties beter voor te bereiden en zo te verbeteren. Omdat het om een zeldzame ziekte gaat, die vaak moeilijk te beheren is, zijn deze inzichten zeer waardevol. Patiënten krijgen zo de ondersteuning die is afgestemd op hun behoeften, waardoor ze meer zeggenschap en autonomie krijgen over hun eigen gezondheid.
Innovative Medicines Initiative, partnerschap op Europees niveau
Innovative Medicines Initiative, partnerschap op Europees niveau
Samenwerken brengt het onderzoek verder. Dat is de gedachte achter het Europese Innovative Medicines Initiative (“IMI”). Het IMI werd in 2008 opgericht door de Europese Commissie en de Europese Federatie van Farmaceutische Industrieën en Verenigingen. Aan de ene kant heeft het als doel een sterkere samenwerking tussen industrie, academische wereld, biotechbedrijven, overheden, patiëntenorganisaties en NGO’s te creëren. Aan de andere kant wil het initiatief ook de innovatie in de gezondheidszorg extra stimuleren en naar een hoger niveau tillen. Binnen het lopende IMI-project draagt Janssen bij aan het onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten. Dit zijn ongeneeslijke ziekten die resulteren in het afsterven van zenuwcellen, met problemen bij het bewegen en geestelijk functioneren – zoals bij dementie – als gevolg. Ook rond vaccins, bijvoorbeeld met betrekking tot ebola, diabetes en immunologische ziekten wordt kennis gedeeld.
COVID-19: CARE Consortium
COVID-19: CARE Consortium
Samenwerking staat centraal in het CARE Consortium (Corona Accelerated R&D in Europe), waar Janssen co-initiatiefnemer van is. CARE brengt wetenschappers van maar liefst 37 universiteiten, onderzoeksinstellingen en grote en kleine farmaceutische bedrijven bij elkaar om te werken aan mogelijke oplossingen voor COVID-19, met steun van het Europese Innovative Medicines Initiative. Onder het co-leiderschap van Marnix Van Loock, Janssen Global Public Health, wordt er gezocht naar de mogelijkheid om bestaande geneesmiddelen in te zetten in het kader van de coronapandemie. Daarnaast willen we door verder onderzoek de ziekte beter begrijpen zodat we ook nieuwe geneesmiddelen kunnen ontwikkelen tegen COVID-19, maar ook andere coronavirussen die in de toekomst een gezondheidsrisico kunnen vormen.
Werner Verbiest: "Janssen als bruggenbouwer"
“Om tot de beste uitkomsten te komen hebben we elkaar nodig. We zijn allemaal elementen van één grote puzzel."
Werner Verbiest is sinds 2019 verantwoordelijk voor strategische allianties en partnerships bij Janssen in België. Hij houdt zich dagelijks bezig met lange termijn samenwerkingen die vorm geven aan de zorg van de toekomst.
'Wij zijn de bruggenbouwer tussen onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en universiteiten. Janssen werkt met al die partijen samen, omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: patiënten helpen en genezen, en waar mogelijk voorkomen dat mensen ziek worden. Om tot de beste uitkomsten te komen hebben we elkaar nodig en stimuleren we de connectie tussen al deze onderzoekers, zowel intern als extern. We zijn allemaal elementen van één grote puzzel.
Met onze strategische partnerschappen proberen we daarom om een zogenaamde “collaboratieve omgeving” te creëren. Het zijn samenwerkingen waarbij we ver vooruit durven kijken op thema's die gericht zijn op het behouden én versterken van een levendig en innovatief ecosysteem in België. Denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van nieuw talent en de toenemende digitalisering van de gezondheidszorg, maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe technologie-platformen zoals gentherapie en CAR-T celtherapie. Janssen is op dat gebied heel actief, maar dat geldt evenzeer voor onderzoeksinstellingen, academische spelers en andere partijen binnen het zorgstelsel. Wij proberen de samenwerking daarom zó in te richten dat wij van die partijen kunnen blijven leren en zij ook van ons. Zo'n pre-competitieve en lerende omgeving kan innovatie enorm stimuleren.
Deze uitdagingen zijn vaak niet op korte termijn op te lossen, maar dat maakt het juist ook heel boeiend. Het gaat van wetgeving en beleid tot de implementatie van kennis in universiteiten en het onderwijs. Het is dus héél multidisciplinair. Mijn ambitie is om uit verschillende onderdelen experts bijeen te brengen om gezamenlijk te komen tot een zogenaamd Life Sciences ecosysteem waar iedereen achter staat, waar innovatie wordt gestimuleerd en gewaardeerd, en waar zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Ik hoop op die manier een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan hoe de gezondheidszorg en innovatie er de komende vijftien jaar uit zullen zien – dat we nú een omgeving creëren waarin onderzoekers en artsen in de volgende jaren de juiste therapeutische oplossingen naar patiënten kunnen brengen. Want als de overheid, onderzoekers in de industrie en de academische wereld écht samenwerken, kunnen we een nog grotere positieve impact hebben op het leven van patiënten en hun families.''
JLABS, onze incubator voor start-ups
België heeft ook een enorme rijkdom op vlak van start-ups. JLABS is één van onze manieren om deze innovatie in het veld te stimuleren. JLABS is een netwerk van open innovatie-incubators voor gezondheidswetenschappen en biedt startende bedrijven actief op dit domein toegang tot de instrumenten die ze nodig hebben om hun ideeën van concept tot commercialisering te brengen. Onze medewerkers ondersteunen hiermee innovators in de Life Sciences sector en nemen hindernissen voor hen weg door de toegang tot infrastructuur, de wetenschappelijke gemeenschap en gespecialiseerde expertise te verbeteren. JLABS heeft nu in totaal 12 locaties, elk met een gevarieerd aanbod aan state-of-the-art apparatuur, prototypelaboratoria en een jaar-vullend curriculum voor innovators dat gericht is op commerciële en zakelijke ontwikkeling. Onze site in Beerse huisvest "JLABS@BE", de eerste Europese vestiging binnen het netwerk. JLABS is een "no-strings-attached" model, hetgeen betekent dat ondernemers vrij zijn om hun wetenschap te ontwikkelen met behoud van hun intellectuele eigendom. Ook in hoofdstuk 5 vindt u in het kader van circulaire economie voorbeelden terug van onze samenwerking met innovatieve start-ups.
Ons overlegmodel met overheden
De toename van het aantal chronisch zieken, een verhoogde aandacht voor preventieve zorg, het belang van geïntegreerde en multidisciplinaire zorgtrajecten, de digitalisering en zorg op afstand, de komst van nieuwe cel- en gentherapieën, … Onze gezondheidszorg staat de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen. De toegankelijkheid en betaalbaarheid van ons zorgstelsel zijn belangrijke aandachtspunten voor Janssen en we vinden het een gezamenlijke opdracht van alle actoren binnen het zorgstelsel om hier antwoorden op te formuleren. Ons bedrijf is daarom voorstander van een overlegmodel met overheden en beleidsmakers rondom bepaalde zorg gerelateerde, maatschappelijke thema’s. U leest er meer over in de hoofdstukken 6en 8.