Hoe we werken aan waardegedreven zorg
Hoe we werken aan de zorg van de toekomst
Als innovatief gezondheidsbedrijf is het onze missie om bij te dragen aan een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige gezondheidszorg. Dit is een gemeenschappelijke opdracht die we graag opnemen met alle betrokken partners binnen het zorgstelsel. Nadat we een nieuwe behandeling voor de patiënt ontwikkelen en deze vervolgens voor hen beschikbaar wordt, blijft Janssen onderzoek uitvoeren om onze geneesmiddelen, therapieën en vaccins nog beter en gerichter in te zetten in de dagelijkse praktijk. Zo leveren ze maximale gezondheidsvoordelen op en kunnen we de invloed op onze gezondheidszorg en de maatschappij opvolgen, onderbouwen en nog verder verhogen. Door bovendien intensief samen te werken met tal van externe partners rondom de belangrijkste evoluties binnen de zorg, willen we er gezamenlijk voor zorgen dat de patiënt toegang heeft tot de nieuwste innovatieve ontwikkelingen, maar ook dat deze betaalbaar zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Een vlotte en gelijke toegang tot de zorg voor alle patiënten gaat hand in hand met het realiseren van de best mogelijke uitkomst van een behandeling. Het verbeteren van de zorg voor de patiënt staat centraal, maar ook de impact op zorgverleners en de kosten voor de samenleving als geheel zijn belangrijke aandachtspunten. Daarom is het verhogen van de kwaliteit en de efficiëntie van onze gezondheidszorg bij uitstek een gezamenlijke ambitie. Deze uitdaging wordt steeds groter in een snel veranderend landschap, denk maar aan de vergrijzing en de stijging van het aantal chronische zieken. Tegelijkertijd zijn de middelen beperkt, waardoor de focus op doelmatige zorg (terecht) verder toeneemt. Gebaseerd op een aantal bouwstenen die we hieronder beschrijven, investeert Janssen in tal van projecten die aansluiten bij de gezondheidszorg van de toekomst. Dat doen we in een duurzaam partnerschap met onder andere zorgprofessionals en ziekenhuizen, technologiebedrijven en patiëntenverenigingen.
Gezondheid: een begrip met vele facetten
In een toekomstbestendig zorgsysteem dat focust op kwaliteit, gaan we op zoek naar de beste verhouding tussen kosten en uitkomsten van zorg. We kijken hierbij naar de volledige gezondheidsbeleving van de patiënt, dus niet alleen de biomedische uitkomsten, zoals bijvoorbeeld de grootte van een tumor, maar ook de uitkomsten over de kwaliteit van leven die de patiënt zelf belangrijk acht. Denk hierbij aan het opnieuw kunnen uitoefenen van hobby’s of weer aan de slag gaan na de behandeling. De bijbehorende kosten omvatten dan alles wat nodig is om die resultaten te behalen. Dat gaat niet alleen over de kosten van een chirurgische ingreep, de geneesmiddelen, de diagnostiek, een revalidatietraject, maar ook om maatschappelijke kosten zoals bijvoorbeeld arbeidsverzuim of – ongeschiktheid of de impact op een mantelzorger. Dankzij sommige behandelingen worden dan weer regelmatige ziekenhuisopnames en daarmee gepaard gaande zorgkosten vermeden. Zo hebben innovaties niet alleen een positieve invloed op het leven van de patiënt, maar realiseren ze ook toegevoegde waarde binnen het zorgsysteem en dragen ze bij aan de welvaart van het land.
“Een knappe realisatie van het voorbije jaar is de toediening van een aantal van onze geneesmiddelen in de thuisomgeving, terwijl deze voordien alleen in ziekenhuizen konden toegediend worden. We hebben ons ingezet om die samenwerking met artsen en ziekenhuizen te laten slagen, opdat patiënten ook tijdens de pandemie hun dagelijkse zorg konden blijven ontvangen.”
Willem-Jan Blok
Customer Strategy & Operations and Business Unit Director
€17 miljard
Naar verwachting stijgen de Belgische zorgkosten van 7,8 % van het bruto binnenlands product in 2019 naar 10,1 % van het bbp in 2040. Dit is een stijging van ongeveer € 17 miljard ten opzichte van 2019.1
De juiste zorg op de juiste plek
Uit onderzoek is gebleken dat inzichten in de persoonlijke gezondheidsbeleving van patiënten, aangevuld met biomedische gegevens, zorgverleners kunnen helpen om behandelingen beter af te stemmen op de noden van de patiënt.2 Die inzichten helpen om in nauw overleg met de patiënt een antwoord te geven op de vraag welke behandeling op welk moment het beste is. Door de coronapandemie hebben een aantal trends zich ook sneller doorgezet. Zo kwam de digitalisering in een stroomversnelling. Contact op afstand met een zorgverlener via telecommunicatie behoort stilaan tot één van de standaard behandelopties. Bovendien hoeft een patiënt zich, dankzij digitale toepassingen, niet meer verplicht naar het ziekenhuis te verplaatsen. En ook de ontwikkeling om zorg bij patiënten thuis aan te bieden, als zij dit graag wensen, ondersteunen we ten volle. We denken dus niet alleen na over de behandeling zelf, maar ook over de manier waarop we onze gezondheidszorg zo goed mogelijk kunnen versterken en voorbereiden op deze nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Daarom hebben we een aantal specifieke partnerschappen afgesloten met ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en andere spelers binnen en buiten het zorgsysteem om evoluties met betrekking tot telemonitoring, thuishospitalisatie of geïntegreerde zorg verder gestalte te geven. Op die manier verbeteren we de zorg voor de patiënt, maar dragen we even goed ons steentje bij aan de ondersteuning van artsen en zorgverleners om hun taken op een zo duurzaam mogelijke wijze te kunnen vervullen.
Een onderdeel van deze evolutie naar meer gepersonaliseerde zorg, is het goed gebruik van onze nieuwe behandelingen. Veiligheid en eenvoud van toediening zijn daarom centrale aspecten in ons onderzoek. Maar het gaat verder dan dat. Als de arts en patiënt samen beslissen over de behandelkeuze, verhoogt dit de betrokkenheid, tevredenheid en therapietrouw van een patiënt3. Informatie over medische en niet-medische uitkomsten van een nieuwe therapie of geneesmiddel geeft patiënten en artsen handvatten om tot een geïnformeerde beslissing te komen. De patiënt moet de regie van zijn eigen gezondheid in handen kunnen nemen. Daarom werken we bij Janssen in verschillende projecten samen met patiëntenorganisaties en zorgverleners om te leren wat er nodig is om patiënten goed te informeren en hoe wij daar als farmaceutisch bedrijf aan kunnen bijdragen.
“Het organiseren van geïntegreerde zorg heeft altijd twee uitgangspunten: het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt en het verhogen van de doelmatigheid van de geleverde zorg. Om ervoor te zorgen dat innovatie breed toegankelijk wordt – en blijft voor patiënten, moeten we heel holistisch kijken naar de opbrengst ervan. Dit doen we zowel voor de patiënt – de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek – als voor de samenleving als geheel.”
Willem-Jan Blok
Customer Strategy & Operations and Business Unit Director
Meten is weten
Om te leren over de werking van onze behandelingen in de dagelijkse praktijk, maken we steeds vaker gebruik van zogenaamde real world data (RWD): gegevens die we verzamelen over de werkzaamheid en veiligheid van onze behandelingen, geneesmiddelen en vaccins bij gebruik in de dagelijkse praktijk. Dit doen we uiteraard met inachtneming van wet- en regelgeving met betrekking tot de privacy en andere rechten van de patiënt.
Door deze informatie op een gestandaardiseerde manier te verzamelen, kunnen we verschillende patiënten met dezelfde aandoening (geanonimiseerd) onderling vergelijken. Aan de hand van deze gegevens leren we meer over welk middel het beste werkt voor welke patiëntengroep en wat de beste behandelingsaanpak is. Samen met de ontwikkeling van diagnostische tests en biomarkers – instrumenten die artsen en zorgverleners helpen om de juiste behandeling op te starten – kunnen we de zorg verder verbeteren en personaliseren. Het verzamelen van gegevens om de keuzes van een behandelend arts of zorgverlener zo goed mogelijk te onderbouwen, laat ons toe om de kwaliteit en doelmatigheid van de gekozen zorg verder te verhogen. Uiteraard heeft dit een positieve invloed op de gezondheid van de patiënt. Maar ook binnen het zorgsysteem kan men zo steeds beter de juiste inschatting maken en gaan er geen middelen en kostbare tijd verloren.
Voorts is het nauwkeurig opvolgen van de resultaten van een behandeling belangrijk in het kader van de afspraken binnen zogenaamde risico delende conventies die farmaceutische bedrijven afsluiten met de overheid. De meest recente innovaties komen langs deze weg snel tot bij de patiënt terwijl de overheid de werkzaamheid kan opvolgen. De ontwikkeling van dergelijke nieuwe vergoedingsmodellen op basis van gezondheidsuitkomsten staat of valt dus met de juiste infrastructuur en know how omtrent het bijeenbrengen en interpreteren van deze real world data. Tenslotte biedt de verzameling van deze gegevens ons belangrijke inzichten die richting geven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) naar nieuwe behandelingen. De innovatiecyclus start als het ware opnieuw.
SDG 3 & 10: Leesbaarheid bijsluiters
SDG 3 & 10: Leesbaarheid bijsluiters
Janssen werkt samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om informatie over geneesmiddelen transparanter, makkelijker vindbaar en beter toegankelijk te maken voor patiënten. Deze samenwerking heeft tot doel om informatie over onze geneesmiddelen – zoals de bijsluiters – op een voor iedereen begrijpelijke manier aan te bieden en daarmee het juiste en veilige gebruik ervan te bevorderen. Ook kan elke patiënt een eerlijke afweging maken over het wel of niet gebruiken van het middel. Uiteindelijk dragen we op deze manier bij aan de toegankelijkheid van kennis op het vlak van gezondheid en geneesmiddelen.
Health Monitor & Happi huid App
Zorg optimaliseren met de Happi Huid app
Janssen heeft in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit in Nederland de Health Monitor ontwikkeld: een meetinstrument dat de gezondheidsbeleving van patiënten in kaart brengt. De Health Monitor wordt ingezet bij samenwerkingsprojecten met verschillende patiëntengroepen, zoals bij mensen die lijden aan inflammatoire darmziekten (IBD), hiv of kanker. Deze patiënten kunnen hierdoor continu opgevolgd worden over hoe zij hun gezondheid ervaren in plaats van een periodieke raadpleging.
Een voorbeeld van hoe de Health Monitor wordt ingezet, is de Happi huid app, waarvan de ontwikkeling mede door Janssen werd mogelijk gemaakt. Deze app ondersteunt mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis en hun behandelend artsen door inzicht te creëren in de kwaliteit van leven en het managen van de medicatie. Door integratie van Health Monitor in deze app, worden patiënten in staat gesteld op een eenvoudige manier hun gezondheidsbeleving te meten en deze te delen met hun arts. De betrokken zorgverlener krijgt op deze manier heel wat inzichten die hij niet altijd tijdens een consultatie kan verwerven, bijvoorbeeld door een gebrek aan tijd. Indien nodig, kan men vervolgens actie ondernemen. Bovendien helpt de app de patiënt bij de voorbereiding op een consultatie en geeft hem of haar hierdoor een veel actievere rol in het behandelproces.
Ondersteuning van patiënten met schizofrenie
Ondersteuning van patiënten met schizofrenie
Schizofrenie is een chronische, psychiatrische aandoening die vaak leidt tot herval en bijgevolg hospitalisatie. Er is echter een ruime wetenschappelijke consensus dat therapietrouw en het juiste gebruik van anti-psychotische medicatie de gezondheidseffecten op lange termijn verbeteren en de kans op herval aanzienlijk verminderen.
Daarom vinden we het belangrijk dat we niet alleen de juiste behandelingen voor deze patiënten ontwikkelen, maar hen ook ondersteunen tijdens hun zorgtraject. Janssen heeft daarom een extern outreach-programma en bijbehorend onderzoek ondersteund. De resultaten4 spraken voor zich. Door het assertiever opvolgen van deze patiënten, bijvoorbeeld via telefoon of middels een bezoekje, daalde het aantal hervallen patiënten en daaraan gekoppeld ook de hospitalisaties én gehospitaliseerde dagen drastisch. Dankzij deze betere opvolging komen er bedden vrij voor andere noodsituaties en wordt de druk op de zorg verlicht. De inzichten die we zelf verzamelen bespreken we op onze beurt met overheden om het zorgpad van patiënten verder te verbeteren.
COVID-19: Thuiszorg
COVID-19: Thuiszorg
Sinds het uitbreken van de COVID-19-crisis zijn artsen en zorgverleners samen met de overheid gaan herbekijken hoe ze de ziekenhuisbezoeken van patiënten het best kunnen organiseren om de druk op het ziekenhuispersoneel te verlichten en kwetsbare patiënten te beschermen. Thuiszorg kan een goed alternatief zijn om de continuïteit en de kwaliteit van de zorg te handhaven, ondanks de beperkte middelen. De ziekenhuizen van UZ Leuven, AZ Groeninge, CHU Luik hebben al enkele jaren ervaring met het opzetten van een thuiszorgdienst. De visie van Janssen uit zich in het ondersteunen van het opzetten en versnellen van een thuiszorgdienst. Samen met andere partijen gaan we ook onderzoeken hoe men thuiszorg structureel mogelijk kan maken, zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.
Bronnen
- Duurzaamheid van het Belgische gezondheidssysteem, KCE Report 341A
- Van Os et al. (2005). Behandeling van depressie in de huisartsenpraktijk: de dokter als medicijn. Huisarts en Wetenschap, 48 (3), 95 – 101
- Lofland, J. H., Johnson, P. T., Ingham, M. P., Rosemas, S. C., White, J. C., & Ellis, L. (2017). Shared decision-making for biologic treatment of autoimmune disease: influence on adherence, persistence, satisfaction, and health care costs. Patient preference and adherence, 11, 947.
- Decuypere et al., PLoS One. 2017;12(6):e0179049.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28614404/