Samenvatting

Bij Janssen zetten we ons dagelijks in om de gezondheidszorg te versterken, en dit was het afgelopen jaar in het bijzonder nodig. Het ontwikkelen van het coronavaccin, tijdens de pandemie, toonde aan hoe essentieel de samenwerking met universiteiten, overheden en bedrijven is voor Janssen om slagkrachtig te zijn. Als innovatief geneesmiddelenbedrijf willen wij deze versterking vooral ook duurzaam weten te bewerkstelligen. Hierbij laten we ons inspireren door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Door middel van dit rapport willen wij inzicht bieden in hoe wij als geneesmiddelenbedrijf ons best doen om het Belgische Life Sciences ecosysteem verder te versterken en zo tegelijkertijd onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de samenleving na te komen.

Werken aan een toekomst waarin ziekten tot het verleden behoren

De Belgische Life Sciences sector is één van de belangrijkste sectoren van ons land. Janssen maakt in België met 5.000 toegewijde collega’s hier een belangrijk deel van uit, om samen het Belgische zorgstelsel tot de Europese top te laten behoren. Op onze locaties in België zijn wij actief in meerdere aspecten van de supply chain, van de uitvinding, ontwikkeling, productie, tot het beschikbaar maken van de nieuwste behandelingen zoals geneesmiddelen, therapieën en vaccins. Janssen is ook erg belangrijk voor het Belgische R&D-landschap, zo investeerde Janssen 2,2 miljard in 2020 in R&D, hiermee is Janssen de grootste Farmaceutische R&D-investeerder in België.


De kern van het werk van Janssen is het onderzoek naar en het ontwikkelen en produceren van nieuwe therapieën, geneesmiddelen en vaccins. Hierbij staat het verbeteren van de zorg voor patiënten en de positieve impact ervan op de maatschappij altijd voorop. Onze R&D-campus in Beerse speelt binnen al deze domeinen een cruciale rol, zo hebben we sinds 2012 15 nieuwe geneesmiddelen en vaccins op de markt gebracht

Samenwerken aan betekenisvolle innovaties

Gedurende elke stap van de waardeketen van Janssen spelen partnerschappen en continue dialoog een belangrijke rol. Deze bestaan uit strategische samenwerkingen en partnerschappen met universiteiten, onderzoekinstellingen en ziekenhuizen, publiek-private samenwerkingen en ook stimuleren innovatieve start-ups en scale-ups. De continue dialoog is ook essentieel, dit doen we met zorgprofessionals, overheden en beleidsmakers om onze innovaties tot bij de patiënt te brengen en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te garanderen.


Van lab tot patiënt

Klinisch onderzoek is de wetenschappelijke onderbouwing achter de veiligheid en werkzaamheid van de innovatieve behandelingen die we ontwikkeld hebben tijdens het R&D-proces. Vrijwilligers en patiënten vormen hierbij natuurlijk de kern en Janssen doet dit onderzoek volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. Dit is een essentiële stap in het proces om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zorg voor patiënten en het zorgsysteem.


Op onze productiefaciliteiten in Beerse, Geel en Olen produceert en verdeelt Janssen kwalitatieve en veilige behandelingen voor patiënten in België en de rest van de wereld. Ook op het gebied van productie en distributie zijn wij een innovatief bedrijf, daarom doen we deze stap op basis van hoogtechnologische productieprocessen en met een bijzondere aandacht voor digitalisering, circulaire economie en hernieuwbare energie

De toekomst van de zorg

Bij Janssen streven we ernaar om al onze innovaties wereldwijd beschikbaar te maken want onze behandelingen hebben pas waarde wanneer ze patiënten ook daadwerkelijk bereiken. Ook op het gebied van terugbetaling werken we samen met verschillende partijen, zoals overheden, bevoegde organen en administraties, universiteiten, zorgprofessionals en tal van andere partners. Deze stap is nodig om de innovatieve ontwikkelingen breed toegankelijk te maken.


Door innovatieve behandelingen kunnen we veel ziektes veranderen in chronische, goed behandelbare ziektes, ook kunnen we door wetenschappelijke evolutie mensen steeds vaker volledig laten genezen of zelfs voorkomen dat ze ziek worden. Daarom blijven we bij Janssen werken aan deze behandelingen, om een verschil en waarde te creëren voor de patiënten en de maatschappij.


De missie van Janssen is om bij te dragen aan een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige gezondheidszorg. Ook nadat we een nieuwe behandeling beschikbaar hebben gemaakt voor de patiënt blijft Janssen onderzoek uitvoeren om onze geneesmiddelen, therapieën en vaccins nog beter en gerichter in te kunnen zetten. Zo leveren we in de toekomst nog meer gezondheidsvoordelen op voor de patiënt, en hiermee ook voor werken we aan een waardegedreven gezondheidszorg en maatschappij.